Slot-etentje Jubileumcommissie??

door Louis Versteeg

door Betty Koppelman

Op de kalender zien we dat het Jubeljaar nu, eind april 2025, officieel ten einde is; de Jubileumcommissie is derhalve bij deze opgeheven. Om deze situatie luister bij te zetten, besloten we tot een slot-etentje. Het had wel wat voeten in aarde om iedereen op hetzelfde moment bij elkaar te krijgen. We vonden dat toch wel een vereiste, omdat op alle vergadermomenten ook steeds iedereen aanwezig was geweest. De keus viel uiteindelijk op de vooravond van Koningsdag, vrijdag 25 april 2025. Loekie nodigde ons allen gastvrij uit om naar het hoge noorden te komen.

Het is niet voor iedereen even makkelijk om vlot door te rijden daarheen, maar rond 19.00 zijn wij er toch allemaal. Loekie heet ons van harte welkom. Zij, Marco en Dick hebben zich enorm uitgesloofd en de tafel staat al heel mooi gedekt. Her en der ontdekken wij Kuifjes in de kamer en op de tafel.

Er staat al allerlei lekkers klaar, met kaartjes van Kuifje erbij die corresponderen met de gerechten. Zo staat er bij een schaaltje krabsalade de afbeelding van Kuifje die in het ruim van de Karaboudjan een kist met blikjes ingemaakte krab heeft opengemaakt. 

Op een tafeltje staan flessen Loch Lomond whisky klaar met Haddock ernaast die een fles in de hand heeft. Ook staat daar een kaartje met Kuifje op de wagon met Loch Lomond. Nu we het toch over drank hebben: er is Duvel in huis en Dick maakt geroutineerd de champagne open. We toosten en Marco maakt een foto van de voltallige Jubileumcommissie.

Namens de hele JC overhandig ik Loekie na de bloemen ook twee Kuifjepuzzels, die ze maanden geleden in de groepsapp genoemd had. Jan Aarnout biedt haar een 1-aprilgrap-theedoosje aan en Loekie en Marco vertellen in geuren en kleuren hoe zij erin getrapt waren. Verder had ik, uitgaande van de gedachte aan een kaartje met een toepasselijk plaatje voor aan de bloemen, bedacht dat er iets moest komen waar we allemaal onze naam op zouden zetten. Omdat mijn printer dienst weigerde, had ik Jan Aarnout geappt om hulp en zo kwamen we uit op een stapeltje kaarten met toepasselijke eetplaatjes uit Kuifje, waar iedereen zijn naam op kan zetten en die we ook zelf mee naar huis kunnen nemen als aandenken. Deze rouleren ter signering tijdens de maaltijd.

Ondertussen hebben we al gezien dat er op de 9 borden indrukwekkende menukaarten liggen, terecht nog met het Jubileumlogo erop. Ze zijn zelfs genummerd, zoals het hoort bij de collectors items van het Hergé Genootschap. Het is een zeer beperkte oplage: mijn exemplaar is 2 / 9, dus een jaloersmakende must-have! 

Het menu is zorgvuldig opgebouwd uit diverse gerechten die wij herkennen van een of ander Kuifje-avontuur.  Als illustratie noem ik de pasta die op de menukaart als  “geweigerde Milanese pasta” vermeld staat, met het plaatje erbij van de strenge diva die vanuit de deuropening van haar cel in Picaro’s  haar tagliatelle  met een fiere houding via de cipier naar de gevangeniskeuken terugstuurt. Wij eten dus deze “geweigerde Milanese pasta”, maar er is geen enkele aanleiding om deze verrukkelijke pasta te weigeren, laat staan terug te zenden.

Zonder de andere gerechten te kort te willen doen, mag de verrukkelijke “Ben Salaad” niet ongenoemd blijven. Ook de wijn valt in goede aarde; deze komt van Albert Heijn, vertelt onze gastvrouw en ik maak een foto van het etiket.

Tijdens de maaltijd bespreken we de nog lopende projecten, die van de scenario-commissie en de productie waar Jan-Joost nog mee bezig is. Ik vertel van de gadget voor de ledendag van 1 juni, die intussen klaar is en die over een paar dagen genummerd gaat worden. Als ook alle herinneringskaarten geschreven en verdeeld zijn, is het al tijd voor het nagerecht.

Het is een prachtige taart met het jubileumlogo erop.

We maken volop foto’s voordat hij wordt aangesneden en wij heel symbolisch deze jubileumtaart tot de laatste kruimel laten verdwijnen. Het was een zeer gedenkwaardige avond en we rijden terug naar huis.

De volgende dag verwoordt Jan-Joost op de JC-app onze gevoelens: “Ik vond het heel erg gezellig met een weelderige en aangeklede maaltijd. Voor mij meer een begin van deze club dan het einde.”  Dat dat voor meer van ons geldt, blijkt uit de levendige appwisseling die daarop volgt. Zo komt er een melding van Jan Aarnout: een foto van de bonusaanbiedingen van AH:

de wijn van Loekie die we zo lekker vonden! Veiligheidshalve voegt hij er aan toe dat dit géén grap is, Zijn 1-aprilgrap, iets met theedoosjes bij Albert Heijn, ligt ons immers vers in het geheugen.

Op daarop volgende maandagochtend komen er van diverse JC-leden foto’s, genomen bij  supermarkten van deze keten, verspreid in het land: volle wijnschappen, lege karretjes, gevolgd door foto’s van volle karretjes en lege schappen. Hierna stuur ik een foto van hoe wij de eerste fles geopend hebben en er buiten van genieten, en meteen worden er plannen gesmeed voor het volgende gezellige etentje met deze club, maar nu bij mij. Een heel gezellig plan, maar eerst ben ik nog wat druk met de Stripmarkt in Gouda, de voorbereidingen van de ledendag, met de gadget en het Jubileumboek. Ook is er nog het uitje naar Spa en Brussel. Maar we gaan zeker nog iets gezelligs organiseren met de (voormalige) Jubileumcommissie!

Ook leuk voor jou?